Aparat dentar - Ortodonție

 

Ortodonția este o ramură a stomatologiei moderne care se ocupă de prevenția, diagnosticarea și tratarea anumitor afecțiuni și anomalii dentare și ale oaselor faciale cu ajutorul aparatelor dentare.

Aparat dentar - Ortodonție

Cine realizează tratamentele ortodontice?

 

Tratamentul dentar cu ajutorul aparatului ortodontic poate fi realizat exclusiv de un medic specialist în Ortodonție și Ortopedie Dento-Facială. Medicul ortodont urmează încă 3 ani de perfecționare în ortodonție după terminarea facultății de stomatologie, timp în care își sedimentează cunoștințele legate de realinierea corectă a dinților pe arcadă, despre cum să asigure prin metode specifice dezvoltarea corectă a oaselor maxilare cu ajutorul mai multor tipuri de aparate dentare fixe.

Poza
Beneficii

Tipuri de afecțiuni ortodontice ce pot fi tratate cu aparate dentare:

  • Malocluzia - alinierea incorectă a dinților pe arcadă și a maxilarelor în zona de contact (mușcătură)

  • Dinți înghesuiți

  • Dinți cu spații foarte mari între ei

  • Dinţii rotiţi faţă de axul lor normal

  • Dinţii situaţi prea în faţă sau prea în spate faţă de poziţia lor normală pe arcada dentară

  • Diastema/trema („strungăreaţa”), spaţiul dintre cei doi dinţi frontali centrali

  • Închiderea spaţiilor postextracționale pentru a evita realizarea unei lucrări dentare

  • Aducerea pe arcadă a unor dinţi definitivi blocaţi în os

Ce este aparatul dentar?

 

Aparatul dentar corectează anomaliile dento-maxilare care apar pe arcadele dentare cu dinți definitivi. Purtarea lui reprezintă, în primul rând, rezolvarea unei nevoi funcționale și apoi estetică. Rolul lui este acela de a ajuta la repoziţionare dinţilor definitivi pentru ca tu să obţii nu doar un zâmbet frumos, ci şi unul sănătos. Este cunoscut faptul că dinţii aliniaţi se igienizează mult mai uşor, nu favorizează apariția cariilor dentare şi nu se pot fractura din cauza poziţiei necorespunzătoare.

Tratamentul ortodontic cu aparat dentar ajută nu doar la îmbunătățirea funcționalității zâmbetului, ci se poate observa încă din primele săptămâni impactul pe care acesta îl are asupra aspectului general al feței, redându-i simetria și estetica.

Aparatul dentar este soluția sigură care salvează dinții poziționați incorect pe arcada dentară și spațiile interdentare inestetice, lucrează pentru îndreptarea dințilori și la finalul tratamentului ortodontic pacientul va avea zâmbetul dorit.

Medicul specialist în ortodonție este preocupat atât de funcționalitatea și frumusețea zâmbetului, cât și de armonia generală a feței. De aceea,

Beneficiile purtării unui aparat dentar:

Corectează dinții malpoziționați și spațiile interdentare inestetice

Corectează malocluzia

Îmbunătățește funcționalitatea și estetica zâmbetului

Îmbunătățește masticația

Dinții poziționați corect distribuie uniform forțele masticatorii, evitând uzura excesivă a anumitor dinți

Previne durerile și disfuncțiile articulare

Crește stima de sine prin oferirea unui zâmbet estetic

De ce este important să purtăm aparat dentar?

 

Tratamentul ortodontic cu aparat dentar te ajută nu doar să îți îmbunătățești funcționalitatea zâmbetului, ci vei observa încă din primele săptămâni impactul pe care acesta îl are asupra aspectului general al feței, redându-i simetria și estetica. Aparatele dentare corectează o anomalie precum înghesuiri ale dinților pe arcadă, spații interdentare mari etc.

Medicul specialist în ortodonție este preocupat atât de funcționalitatea și frumusețea zâmbetului, cât și de armonia generală a feței. De aceea, planul tău de tratament este unic, personalizat doar pentru tine.

La ce vârstă se recomandă purtarea unui aparat dentar?

 

Purtarea aparatului dentar nu ține cont de vârstă! Medicii ortodonți Dent Estet pot corecta defectele dentare și malocluziile oricârui pacient, fără restricții.

Într-adevăr, purtarea aparatului dentar în copilărie, în jurul vârstei de 10-12 ani, garantează rezultate într-o perioadă mai scurtă de timp decât purtarea aparatului dentar la adulți. Acest lucru se datorează structurii osoase mult mai dense și mai puțin maleabilă la adulți. Astfel, tratamentul ortodontic durează cu 10-20% mai mult timp decât la copii.

Tipuri de aparate dentare

Aparat dentar invizibil INVISALIGN

Aparat dentar invizibil INVISALIGN

  • Cel mai avansat aparat dentar invizibil din lume – aparatul dentar Invisalign este susținut de 20 de ani de cercetări științifice, peste 900 de patente, cea mai amplă operațiune de printare 3D mondial și date clinicile obținute în urma tratării a peste 6.5 milioane de zâmbete
  • Material SmartTrack® – Materialul SmartTrack® este folosit în exclusivitate pentru alignerele Invisalign, oferind confort și precizie
  • Alingnerele sunt 100% personalizate, ceea ce oferă confort sporit și nu afectează gingiile
  • Tratamentul este extrem de eficient și rapid și poate dura și doar 6 luni
  • Este simplu și fără efort
  • Tot ce trebuie să faci este să porți alignerele doar 22 ore din 24, fără ca tratamentul să fie afectat
Vezi mai multe
Aparat dentar invizibil (lingual) Incognito

Aparat dentar invizibil (lingual) Incognito

  • Bracket-urile sunt cimentate pe partea din interior a dinţilor, risc scăzut de afectare a smalțului și de apariţie a cariilor
  • Scheletul metalic al aparatului este invizibil
  • Bracket-urile se realizează personalizat, fiecare dinte având formă anatomică unică în zona linguala – scanare computerizată
  • Aparatul este indicat copiilor peste 12 ani, adolescenţilor și adulților
  • Pentru aplicarea aparatelor dentare linguale, medicii ortodonți au nevoie de specializare și acreditare
  • Controale necesare la 4 săptămâni
  • Perioada totală de tratament mai mică
Vezi mai multe
Aparat dentar ceramic

Aparat dentar ceramic

  • Realizat din materiale compozite
  • Alternativă mult mai estetică decât cel metalic.
  • Aparat dentar modern
  • Brackets cu diferite grade de transparență, care preiau culoarea naturală a dintelui
  • Nu se pătează de la alimentele colorate consumate
  • Oferă un grad sporit de confort la purtare
Vezi mai multe
Aparat dentar safir

Aparat dentar safir

  • Este discret, aproape invizibil atunci când este purtat
  • Brackeții sunt realizați dintr-un cristal transparent (Safir), compatibil cu smalțul dinților, de aceea, atunci când este purtat, aproape că nu se vede
  • Nu absoarbe coloranți, deci nu se colorează
  • Brackeții aparatului dentar Safir rămân incolori pe tot parcursul tratamentului, datorită structurii microcristaline și a suprafeței lor uniforme, care nu permite acumularea plăcii bacteriene
  • Confortabil
  • Pentru că este realizat din materiale cu o textură ușoară, care nu creează disconfort, aparatul dentar Safir este foarte ușor de purtat
Vezi mai multe

Consultă tarifele pentru fiecare tip de aparat dentar

Etape de tratament

Consultația de specialitate

Consultația de specialitate se realizează cu medicul specializat în Ortodonție, care va analiza și determina statusul dentar al pacientului. Acesta va recomanda un set de investigații medicale, care pot include poze digitale de diagnostic, radiografii dentare etc.

Planul de tratament

Planul de tratament este realizat de medic, împreună cu pacientul, pe baza rezultatelor investigației și a consultației. Astfel, medicul prezintă opțiunile de tratament, perioada și costurile acestora, într-un mod transparent și concret. Astfel se determină, acceptă și pun în aplicare următorii pași ai tratamentului.

Profilaxie

Înainte de aplicarea aparatului dentar, indiferent de tipul de tratament ales, zâmbetul trebuie să fie curat și sănătos. Astfel, procedura profilaxiei este necesară înaintea oricărui alt tratament stomatologic. Aceasta implică detartraj cu ultrasunete, periaj profesional, air-flow și fluorizare și, pe lângă necesitatea pe care o prezintă înainte de acest tratament dentar, are și o mulțime de beneficii.

Aplicarea aparatului dentar

În funcție de aparatul dentar cu care se va realiza tratamentul, este posibil să fie necesară o amprentare digitală a cavității orale. Aceasta este o procedură nedureroasă, care durează doar câteva minute și se realizează cu ajutorul scanner-ului 3D intraoral Trios 3 Pod-Digital Impression Solution.

În cazul unui aparat dentar fix, acesta se aplică individual pe fiecare dinte.

Consultațiile periodice

În funcție de aparatul dentar utilizat, controalele periodice după aplicarea acestuia se vor efectua la intervale diferite. Consultațiile se realizează în concordanță cu recomandările medicului ortodont și este extrem de important să fie respectate. Orice abatere afectează rezultatul tratamentului!

Aparatul de contenție

Indiferent de tipul de aparat dentar, la finalul tratamentului ortodontic, după îndepărtarea aparatului dentar fix, dinții au tendința de a reveni în poziția inițială. Pentru succesul tratamentului, după îndepărtarea aparatului dentar pacientul trebuie să poarte un aparat de contenție, pentru o perioadă relativă de timp, în general pe parcursul nopții.

Aparatul de contenție este 100% confortabil, se poartă numai după îndepărtarea aparatului dentar fix și asigură menținerea rezultatului tratamentului ortodontic pe termen lung.

Ce trebuie să știi înainte de montarea aparatului dentar?

Înainte de aplicarea aparatului dentar, pacientul trebuie să realizeze o ședință de profilaxie: detartraj cu ultrasunete, periaj profesional, air-flow și fluorizare.

De asemenea, pentru ca tratamentul ortodontic să aibă succesul dorit, există posibilitatea ca medicul să recomande extracțiile dinților irecuperabil sau a celor care nu pot fi aliniați pe un maxilar neîncăpător.

Tehnologii digitale folosite în tratamentul cu aparat dentar

Cât costă un aparat dentar?

Aici nu alegi un singur medic pentru sănătatea și frumusețea zâmbetului tău, ci o echipă complexă și extrem de bine pregătită care coordonează întregul tratament. Mai mult, ne ajutăm de tehnologii digitale revoluționare pentru a te trata corect. Toate acestea se reflectă în tarifele noastre.

8 lucruri importante despre tratamentul cu aparat dentar

  1. Purtarea aparatului dentar nu ține cont de vârstă
  2. Perfect invizibil! Poți purta aparat dentar fără ca cei din jur să știe, alegând una dintre dintre variantele de aparate invizibile care au revoluționat piața în ultimii ani: Incognito, Win sau Invisalign
  3. Problemele de malpoziționare a dinților netratate corespunzător conduc, într-un timp scurt, la apariția cariilor, favorizează acumularea tartrului, descoperă rădăcina dintelui și pot duce chiar la pierderea acestuia
  4. Mușcătura este la fel de importantă ca estetica dinților! Medicul ortodont oferă aceeași atenție ambelor aspecte. În definitiv, un zambet perfect trebuie să te ajute să mesteci și să vorbești corect.
  5. Specialistul în ortodonție este mai mult decât medicul dentist generalist! Datorită supraspecializarii urmate în tratamentele cu aparate dentare, acesta identifică cu acuratețe afecțiunile dentare pe care le ai și îți oferă cele mai bune soluții pentru sănătatea ta
  6. Tratamentul ortodontic poate dura între 6 luni și 2 ani, în funcție de afecțiunea ce trebuie corectată
  7. Respectarea igienei orale, a vizitelor lunare și a celorlalte recomandări oferite de către medicul ortodont este extrem de importantă pentru reușita tratamentului.
  8. Purtarea aparatului de contenție dupa încheierea tratamentului cu aparat dentar este obligatorie deoarece există un risc foarte mare să pierzi rezultatele obținute în urma tratamentului
#VoceaZambetelorDESucces
Jennifer B

Jennifer B

If you are going to come to Romania to get your teeth done, which I would recommend, I would very seriously consider DENT ESTET. I think it was an excellent location, an excellent business to work with, very professional and a beautiful clinic to come to.

Marilena I

Vin aici super relaxată, cu mare plăcere și cu încredere totală în calitatea actului medical. Un exemplu elocvent îl reprezintă implanturile realizate aici, în anul 2004, care și astăzi sunt impecabile.

Cristian Manafu

Am o experiență personală cu DENT ESTET. În urmă cu 3 ani am ajuns aici cu o urgență, într-un moment în care în alt cabinet mare nu am fost primit. Pentru mine, DENT ESTET înseamnă profesionalism, un loc în care găsești poate cei mai buni doctori.