Care sunt avantajele unui implant dentar realizat integral din ceramică


Implantul dentar a devenit, în ultimii ani, o opțiune de tratament din ce în ce mai populară pentru înlocuirea dinților lipsă, deoarece reprezintă o alternativă sigură și estetică la tradiționalele coroane, punți sau proteze dentare.

Un studiu privind prevalența implanturilor dentare în Statele Unite a arătat o creștere semnificativă a cererii pentru acest tip de tratament, în perioada 1999 - 2016, cercetătorii estimând că numărul de implanturi dentare efectuate poate crește cu 5,7% până în 2026, în cel mai conservator scenariu, și cu 23%, în varianta cea mai optimistă.

(Studiul “Tendințe în utilizarea implanturilor dentare în SUA, 1999-2016 și proiecții până în 2026“, publicat în Journal of Dental Research)

 

Implantul dentar din ceramică vs implantul dentar din titan

 

Implanturile dentare din titan au fost considerate mult timp un standard în implantologie, datorită proprietăților mecanice foarte bune și succesului clinic pe termen lung. Cu toate acestea, a crescut tot mai mult incidența pacienților care au dezvoltat alergii la titan, iar rezultatele estetice nu au fost întotdeauna cele dorite din cauza colorării gingiei în zona implantului (gri-închis).

Venind în întâmpinarea acestor dezavantaje, implanturile realizate integral din ceramică (zirconiu) au câștigat tot mai mult teren în ultimii ani, medicii și cercetătorii căutând noi oportunități de a îmbunătăți tratamentele oferite pacienților.

Implantul dentar din ceramică este creat în întregime din zirconiu, care este, de fapt, o ceramică extrem de rezistentă, compatibilă cu structura osoasă a cavității bucale (biocompatibilitate ridicată) și cu un risc mai scăzut de infecții bacteriene.

Un studiu realizat de Spitalul Universitar din RWTH Aachen, Germania, privind riscul apariției mucozitei (microflorei) în jurul implanturilor de zirconiu comparativ cu implanturile din titan a relevat faptul că, după două săptămâni de expunere la placă bacteriană, nivelul bacteriilor dezvoltate în jurul implanturilor ceramice era de patru ori mai scăzut decât în jurul celor de metal.

În plus, implanturile dentare din ceramică oferă o estetică deosebită, datorită culorii similare cu cea a dinților naturali. În cazul implanturilor din titan, după inserare pot exista situații ce necesită intervenții suplimentare pentru a masca o colorație a gingiei.

 

Avantajele implantului dentar realizat integral din ceramică

 

Iată care sunt principalele avantaje ale alegerii unui tratament cu implant dentar realizat integral din ceramică.

Biocompatibilitate și osteointegrare optimă

Unul dintre criteriile esențiale în succesul tratamentului cu implant dentar este osteointegrarea, respectiv capacitatea acestuia de a adera la os.

Implantul dentar NobelPearl®, folosit în clinicile DENT ESTET, reprezintă o alternativă nouă și unică la implanturile din titan. Format din două piese din ceramică, implantul NobelPearl® cu suprafața specială ZERAFIL™ combinată cu un guler parțial prelucrat oferă osteointegrare superioară.

Dr. Alexandru Georgescu, medic implantologie dentară / parodontologie DENT ESTET:

Alegem implantul Nobel pentru calitatea lui premium, dar și pentru beneficiile pe care le oferă în soluțiile de tratament unitare sau în cazul sistemului All-on-4. Implantul dentar Nobel Biocare oferă mai mult decât un zâmbet, este, practic, o șansă la o nouă viață pentru pacient. Este o alegere care oferă siguranță și validare internațională prin studii științifice publicate în jurnale acreditate.

Alergii și sensibilități

În prezent, există un număr tot mai mare de persoane care au alergii, sensibilități ale pielii și sisteme imune compromise. Prin urmare, implantarea dispozitivelor metalice trebuie examinată cu seriozitate în prealabil, mai ales că îndepărtarea unui implant de titan din osul maxilarului nu este o procedură simplă.

Implanturile ceramice sunt adesea utilizate la pacienții cu hipersensibilitate. Astfel, în cazurile în care există alergii și sensibilități, implanturile din ceramică sunt o alegere mai bună.

Estetica

Principalul dezavantaj al implanturilor din titan este de natură estetică. Pacienții cu gingii subțiri, translucide sau cei care sunt predispuși la retrageri ale gingiei se pot confrunta cu o colorare a zonei implantului (gri-închis), ceea ce influențează rezultatul estetic.

Implanturile de ceramică NobelPearl® și Straumann Pure Ceramic® sunt concepute pentru a susține un aspect natural al țesuturilor moi, materialul de culoare albă fiind potrivit pentru pacienții cu un biotip gingival subțire.

Rezistent la coroziune

Ceramica este un material rezistent la coroziunea chimică, care nu conduce electricitatea sau căldura. Studiile arată că zirconiul nu va declanșa reacții chimice, nu va migra către alte locuri din corp și nu va interfera cu menținerea unei bune sănătăți orale.

În schimb, implanturile metalice din titan se corodează lent în gură, din cauza umidității, într-un proces asemănător ruginirii. În plus, coroziunea are loc într-un ritm mai rapid, dacă în vecinătate se găsesc alte produse din metal (cum ar fi coroane metalice, punți sau încrustări metalice).

În concluzie, implantul dentar realizat integral din ceramică și-a demonstrat beneficiile comparativ cu implantul din titan, confirmând sustenabilitatea pe termen lung.

În cadrul clinicilor DENT ESTET, implanturile și lucrările protetice aferente sunt personalizate în funcție de culoarea, forma și dimensiunea dinților naturali, pentru a corespunde nevoilor estetice și funcționale ale pacientului.

 

Surse:

Studiul “Tendințe în utilizarea implanturilor dentare în SUA, 1999-2016 și proiecții până în 2026“, publicat în Journal of Dental Research)

Zirconia Implants - Metal Free Ceramic Teeth Replacement/Implanturi din zirconiu - înlocuirea dinților cu implanturi din ceramic

Care sunt avantajele unui implant dentar realizat integral din ceramică