Chirurgie dentară

Ce este chirurgia dentară?

 

Chirurgia dentară se referă la un ansamblu de tratamente care presupun repararea și realizarea unor corecții la nivelul dinților, gingiilor și oaselor maxilare printr-o intervenție chirurgicală.

Chirurgie dentară

Tipuri de intervenții chirurgicale realizate în clinica DENT ESTET:

DENT ESTET Extracții dentare

  • extracția dinților monoradiculari (cu o rădăcină) sau pluriradiculari (cu mai multe rădăcini dentare) afectați de carii profunde, imposibil de salvat
  • Îndepărtarea prin extracție dentară a unui rest radicular (un rest dintr-un dinte care a suferit un traumatism dentar, fractură dentară și nu mai poate fi reabilitat protetic)
  • extracția dentară a unui molar de minte inclus (nu a erupt din gingie), semi-inclus (a erupt parțial din gingie) sau care a erupt complet

DENT ESTET Implant dentar și tipuri de intervenții de chirurgie dentară pentru tratamentele de implantologie

  • inserarea unuia sau a mai multor implanturi dentare
  • adiție de os sau grefă osoasă, în cazul în care pacientul a pierdut o parte din densitatea osului natural; susține inserarea unui implant dentar și redă stabilitatea noului dinte pe arcadă
  • sinus lifting (ridicarea sinusurilor, pentru arcada dentară superioară)

DENT ESTET Tratarea afecțiunilor parodontale

  • îndepărtarea chisturilor parodontale
  • chiuretaj subgingival în câmp închis și deschis
  • eliminarea pungilor și abceselor

DENT ESTET Intervenții de chirurgie dentară pentru corecție și estetică dentară (chirurgie plastică gingivală)

  • gingivectomii
  • gingivoplastii

DENT ESTET Ortodonție

Extracția dinților în scop ortodontic pentru reușita unui tratament ortodontic în cazurile de înghesuiri dentare pentru a face loc dinților să se remodeleze pe arcada dentară.

De asemenea, medicul specialist în chirurgie orală va apela la o intervenție chirurgicală.

Toate aceste tratamente pot fi realizate în sălile de intervenție din cadrul clinicilor DENT ESTET, sub atenta supervizare a medicului dentist coordonator, a echipei de medici anesteziști, prin sedare profundă (analgosedare) sau sedare conștientă.

Cum este stabilit diagnosticul?

 

Fiecare diagnostic este stabilit prin consultarea unei comisii medicale care analizează dosarul cu investigații digitale pe care pacientul le-a realizat anterior, respectiv tomografia computerizată, scanarea intraorala, ghidul chirurgical digital etc. și stabilește metodologia de lucru pentru eficientizarea intervenției.

Etapele intervenției chirurgicale

Pregătirea înainte de intervenția chirurgicală

Înainte de intervenția chirurgicală, echipa medicală va parcurge împreună cu pacientul protocolul de chirurgie orală pentru a se asigura de buna desfășurare a întregului proces. Medicul coordonator și medicul chirurg vor parcurge istoricul tău medical și de aceea este foarte important să precizezi în fișa medicală toate medicamentele și suplimentele pe care le iei.

În funcție de complexitatea intervenției chirurgicale de care ai nevoie și de istoricul tău medical e posibil să ți se prescrie antibiotice înainte de tratament, și chiar un regim alimentar pe care să îl adopți cu o seară înainte de intervenție (ar trebui să eviți să mănânci sau să bei cu 8 ore înainte de intervenția chirurgicală).

Pacienții care suferă de boli cronice precum diabet sau hipertensiune vor fi atent monitorizați de către echipa noastră pentru e evita complicațiile.

În ziua intervenției chirurgicale

Durata intervenției depinde de complexitatea acesteia precum și de materialul biologic al pacientului și poate dura până la câteva ore, în cazul cazurilor de reabilitare orală complexe. Pe parcursul procedurii, pacientul este atent monitorizat de o echipă medicală și de un medic specialist în anestezie, dar și tehnologii digitale de ultimă generație.

Recuperarea post intervenție chirurgicală

Orice intervenție chirurgicală necesită o perioadă de recuperare, în timpul căreia pacientul trebuie să respecte indicațiile și recomandările medicului coordonator pentru ca perioada de vindecare să fie mai scurtă și să nu apară complicații ulterioare.

De asemenea, în cazul pacientului care a optat pentru sedare este recomandat să nu se urce la volan după intervenție.

Echipa medicală Advanced Oral Surgery

Echipa medicală care coordonează departamentul Advanced Oral Surgery din cadrul clinicilor DENT ESTET este formată din medici specializați în implantologie dentară, chirurgie orală și medici anesteziști cu experiență de peste 15 ani, asistați de tehnologie digitală de ultimă generație pentru a asigura siguranța pacienților în timpul și după intervențiile chirurgicale, indiferent de complexitatea acestora. Medicii noștri au o experiență extrem de bine documentată și aprofundată prin cursuri de profil internaționale și cazuistică de referință.

De asemenea, fiecare pacient beneficiază, post-intervenție, de o sală de recuperare, de un regim medicamentos și recomandări medicale conform tratamentului pe care îl urmează.

Orice tratament complex necesită o cunoaștere profundă atât a cazului, cât și a pacientului. Tocmai de aceea, echipa noastră de medici dedică timp cunoașterii și relaționării cu pacientul, pentru ca acesta să depășească eventualele bariere emoționale sau stări anxioase ce pot apărea înainte de a începe tratamentul. Astfel, pacientul poate adresa medicului oricâte întrebări legate de evoluția și etapizarea tratamentului, având siguranța unor răspunsuri corecte și avizate clinic.

Fiecare diagnostic oferit unui pacient este oferit cu ajutorul unei comisii medicale care analizează dosarul cu investigații digitale pe care acesta le-a realizat anterior, respectiv tomografia computerizată, scanarea intraorală, ghidul chirurgical digital etc.

Pacient Adela C.

vârstă

Echipa medicală:

Dr. Cosmin Anițoiu - Medic protetician și coordonator al cazului

Echipa de tehnicieni dentari ASPEN:

Th. Pavel Ciulin - Expert artizan ceramist
Th. Paul Cojocaru - Specialist designer CAD-CAM

 

Vezi mai multe