Pierderea unui dinte frontal reprezintă, în general, o urgență estetică, dincolo de funcțional, la care medicul dentist trebuie să reacționeze prompt și să găsească atât o soluție funcțională, cât și estetică, astfel încât pacientul să-și recapete încrederea și confortul de a zâmbi din nou în societate.

Anamneza cazului

În urma unui traumatism din copilărie, pacientul și-a pierdut incisivul lateral și spațiul lipsă nu a fost protezat. De-a lungul anilor, au avut loc fenomene compensatorii: dinții alăturați au migrat, astfel încât, spațiul restant a rămas de 3 mm, insuficient pentru aplicarea unui implant dentar. Prin migrarea dinților, linia mediană interincisivă s-a deplasat la stânga cu 4 mm, efect extrem de vizibil în timpul râsului.

Un zâmbet perfect … începe cu prima vizită la specialistul în estetică dentară!

De aceea, pacientul s-a prezentat la clinică iar dr. Ionela Dumitru a găsit o soluție provizorie chiar din prima ședință, urmând ca în ședințele ulterioare să se realizeze tratamentul definitiv. Insă, din cauza faptului că dintele a fost pierdut în copilărie și spațiul nu a fost protezat, soluția cea mai eficientă și mai estetică a fost aplicarea a 7 fațete dentare la arcada superioară, cu reîmpărțirea spațiului și transformarea caninului pe partea stângă în incisiv lateral și a primului premolar în canin. Astfel, spațiile inestetice dintre dinți au fost închise și linia mediană redresată.

Pentru că s-au aplicat fațete pe toți dinții din zona estetică, la arcada superioară a putut fi aleasă și o culoare mai deschisă. Deși modificările au fost subtile (câțiva milimetri reîmpărțiți, câteva nuanțe mai deschise), rezultatul a fost o transformare spectaculoasă a zâmbetului.