Microscopul dentar are principalul rol să salveze dintele prin tratamente endodontice. De asemenea, acesta e folosit și în tratarea cariilor dentare deoarece oferă lucrări terapeutice cu un grad estetic ridicat, iar medicii dentiști intervin cu maximum de precizie și control. Medicii stomatologi aleg să folosească microscopul dentar mai ales în cazul în care trebuie să intervină asupra unui dinte cariat și nu vor să riște să afecteze țesutul sănătos.

Din ce în ce mai mulți medici endodonți optează pentru tratarea obturațiilor cu ajutorul microscopului deoarece rata de succes este de 90%, în timp ce la tratamentul clasic e doar 50-60%. Microscopul ajută medicul stomatolog să aibă o vizibilitate mult mai mare asupra zonei afectate și să dețină controlul. Tratamentul endodontic sub microscop are marele avantaj că încearcă salvarea dintelui și acest lucru îi reușește în aproape toate cazurile. Desigur, pentru pacient este important să-și trateze obturația prin orice metodă pe care o are la dispoziție în cabinetul stomatologic atât timp cât are alături o echipă de medici specialiști.

Dr. Vlad Platon, medic stomatolog endodont la Dent Estet, ne explică detaliat în ce constă acest tip de procedură, prezentând toate avantajele de care se poate bucura pacientul dacă alege un tratament dentar cu microscopul.

„În primul rând, microscopul asigură precizie în timpul intervenției și îmbunătățește siguranța lucrării efectuate. Un alt avantaj pentru pacient este acela că pot fi tratate chiar și cele mai mici procese carioase, iar timpul de intervenție este scurtat. Tot cu microscopul tratăm cu acuratețe zonele mai puțin accesibile sau chiar cele <invizibile>. Microscopul mărește câmpul vizual și ne ajută să observăm detalii din structura dintelui pe care nu le putem observa cu ochiul liber”, ne spune dr. Vlad Platon.

Avantajele microscopului dentar poate fi observat în tratarea mai multor afecțiuni:

„În cazul obturațiilor fizionomice putem îndepărta 100% întreg țesutul dentar afectat. Avem o vedere mult mai bună asupra spațiilor intradentare ceea ce ne ajută la realizarea unei obturații fizionomice corecte în contact direct cu țesutul dentar sănătos al dintelui. Modelarea obturației fizionomice cu ajutorul microscopului asigură ca viitoarea restaurare a dintelui cu ajutorul obturației fizionomice să fie atât estetică dar și funcțională”, a explicat dr. Platon.

Medicul nostru specialist recomandă folosirea microscopului dentar în tratarea cariilor pentru a se salva camera pulpară și nervul dintelui.

„Microscopul dentar ne ajută să îndepărtăm caria și să protejăm camera pulpară. Prin mărirea imaginii și prin luminiozitatea pe care o oferă microscopul avem vizibilitatea necesară să îndepărtăm doar țesutul afectat”, precizează dr. Platon.

Dr. Vlad Platon este unul dintre medicii stomatologi endodonți din România care s-a specializat în utilizarea microscopului atât pentru intervențiile endodontice, cât și pentru lucrări conservative estetice. În clinicile Dent Estet pacienții pot alege tratamentul cu microscopul Zeiss pentru intervenții precise și sigure, fie că vorbim despre obturații fizionomice, fie că vorbim despre tratamente de canal sau rezecții apicale cu ajutorul microscopului.