Primele efecte ale pierderii unuia sau a mai multor dinți sunt la nivel social: zâmbim rezervat sau chiar deloc, avem mai puțină încredere în noi și evităm pe cât posibil interacțiunea cu ceilalți.

De altfel, dacă dintele lipsă este poziționat într-o zonă mai puțin vizibilă, mulți dintre pacienți sunt tentați să amâne tratamentul cu implant dentar pentru că “nu se vede”. Cu toate astea, este important să alegem informat tratamentul cu implant dentar, cunoscând riscurile la care ne expunem sănătatea generală atunci când pierdem un dinte:

- igiena orală deficitară, care permite dezvoltarea altor afecțiuni precum cariile dentare, acumulare excesivă de tartru și placă bacteriană, respirație neplăcută, boli parodontale

- destabilizarea celorlalți dinți pe arcadă, migrarea dinților și schimbarea tipului de mușcătură (intervine redresarea ortodontică prin tratamentul cu aparat dentar)

- modificarea aspectului feței deoarece un dinte lipsă creează un gol care afectează densitatea masei osoasă și, ca atare, are efecte inestetice asupra feței – asimetrii faciale,  îmbătrânirea prematură a trasăturilor feței

- efecte secundare prin afectarea bunei funcționări a celorlalte organe vitale în legătură directă cu sănătatea orală (sistemul nervos, cardiac, digestiv etc.)

- pierderea masei osoase, fapt care implică și alte proceduri de chirurgie suplimentare pentru a asigura succesul intervenției

- pierderea mai multor dinți poate duce la o alimentație săracă și necorespunzătoare, având efecte asupra sistemului digestiv și asupra calității vieții

De altfel, vârsta pacienților edentați a scăzut foarte mult în ultimii anii. Conform Asociației Americane de Chirurgie Orală și Maxilofacială, 69% dintre adulții cu vârsta între 35 și 44 de ani au pierdut cel puțin un dinte din cauza cariilor netratate, a tratamentelor endodontice incorect realizate, a afecțiunilor parodontale sau a traumatismelor dentare survenite în urma unor accidente.

Motivele pentru care implantul dentar este alegerea corectă:

- Calitate deosebită a materialelor și siguranța intervenției. Astăzi, implanturile dentare sunt mult mai ușor de inserat decât acum 25 de ani. De fapt, în prezent, acestea sunt recunoscute la nivel mondial și certificate științific ca fiind cea mai funcțională și estetică soluție de înlocuire a unui dinte lipsă.

-   Aspectul general plăcut. Generațiile de astăzi caută în permanență cele mai bune metode pentru a-și menține aspectul tânăr și atrăgător! În mod cert, nici pentru generațiile mai în vârstă protezele nu mai reprezintă o alegere.

- Factorul “ZÂMBET”. Stomatologia cosmetică este deja un trend în rândul pacienților iar așteptările acestora în ceea ce privește estetica finală a tratamentului au crescut foarte mult … Din fericire, implanturile dentare s-au aliniat perfect revoluției esteticii în stomatologie. Pacienții au posibilitatea de a alege din mai multe tipuri de implanturi dentare bio estetice realizate de producători mondiali cu peste 40 de ani experiență (Bredent, Nobel, Straumann).

- Rata de succes a intervenției extrem de ridicată. Studiile realizate la nivel internațional arată că rata de succes a tratamentului cu implant dentar este de peste 98%, ceea ce ar trebui să ofere tuturor pacienților încrederea și confortul că își vor recâștiga pe termen lung sănătatea și estetica zâmbetului.

- Scăderea semnificativă a contraindicațiilor privind tratamentul cu implant dentar. Tehnologiile avansate care au revoluționat implantologia dentară în ultimii ani (tehnici complexe de simulări 3D înainte de intervenție, sisteme care realizeaza implantul dentar multiplu în doar o zi, tehnologiile computerizate digitale care permit o diagnosticare precisă și imediată precum CBCT etc.), grefele osoase, realizarea membranei naturale din sângele pacientului (Endoret PRGF) au restrâns aproape la 0% rata eșecului și contraindicațiile tratamentului cu implant dentar.

În ceea ce privește teama pacienților de costul mare al tratamentului cu implant dentar, aceștia nu ar trebui să privească reconstrucția zâmbetului ca un lux costisitor, ci mai degrabă ca pe o soluție de tratament care le crește calitatea vieții și care le oferă o sănătate generală de lungă durată. De aceea, rolul medicului specialist în implantologie dentară este extrem de important în decizia corectă a pacientului asupra realizării tratamentului, mai ales că nicio altă opțiune nu este la fel de naturală, confortabilă, estetică și funcțională pe termen lung ca implantul dentar…Până la urmă, pacienții își doresc doar să zâmbească și să mestece natural!

Vă invităm să urmăriți singurul videografic despre implant dentar din România realizat de către specialiștii noștri în implantologie dentară.