Există multe păreri și informații transmise greșit despre tratamentele endodontice (tratamente de canal) și durerea care apare după tratamentul endodontic. Asociația Americană de Endodonție ne oferă informații documentate despre aceste mituri care pot speria și determina pacienții să amâne tratamentul de canal și să își piardă dintele afectat. Medicii specialiști în endodonție au rolul de a conserva integritatea dintelui, așadar de a-l salva și de a-ți oferi beneficiul de a te bucura de el toată viața.

 

Mitul 1 – Tratamentul de canal este dureros – FALS
Tratamentul de canal nu provoacă durere pacientului, o elimină! Percepția generală că această procedură este dureroasă circulă de foarte mulți ani în rândul pacienților, dar tehnologiile moderne și opțiunile de sedare și anestezicele locale utilizate pe durata intervenției nu fac altceva decât să elimine durerea și să ofere pacientului o stare de confort…la fel ca în cazul unei obturații fizionomice (plombă). De altfel, majoritatea pacienților merg la medicul dentist generalist sau la endodont atunci când îi doare foarte tare. Tratamentul de canal înlătură țesuturile afectate din interiorul dintelui, așadar … elimină DUREREA!

 

Mitul 2 – Tratamentul de canal provoacă îmbolnăvirea organismul – FALS
Pacienții care caută pe internet pot găsi informații conform cărora tratamentele de canal pot duce la îmbolnăvirea întregului organism. Nu există nicio dovadă științifică ce poate confirma sau certifica acest mit. Tratamentul de canal este o procedură sigură și eficientă. Atunci când o infecție severă a dintelui necesită un tratament de canal, acest tratament are rolul precis de a conserva dintele natural și de a elimina bacteria din rădăcinile infectate, de a preveni retratarea zonei și de a salva dintele. Eliminând bacteriile și infecțiile de la nivel local prevenim extinderea lor în organism și ca atare protejăm sănătatea generală a acestuia.
De altfel, cea mai bună soluție pentru un dinte natural este să fie salvat ori de câte ori acets lucru este posibil. Tratamentul de canal, împreună cu restaurarea protetică ulterioară, are un cost mai mic decât extragerea si inlocuirea dintelui cu implant dentar.
În majoritatea cazurilor, tratamentul endodontic permite pacienților să âiși păstreze dintele natural pentru toată viața.

 

Mitul 3 – O alternativă mai bună decât tratamentul de canal o reprezintă extracția dintelui – FALS

Nimic nu poate înlocui complet dintele natural, desi implanturile dentare existente în piață pot reda în proporție de 98% estetica și funcționalitatea dintelui natural.
Tratamentul endodontic reprezintă soluția optimă de tratament în cazul în care există o infecție la nivelul pulpei dentare. De altfel, rata de succes a procedurii este extreme de ridicată, peste 95% și majoritatea dinților tratați endodontic rezistă toată viața.
De aceea, atunci cand medicul stomatolog îți recomandă extracția și înlocuirea dintelui natural, întreabă-l de tratamentul endodontic! Acesta poate face diferența dintre salvarea și extracția dintelui.
Milioane de dinți tratați endodontic se mențin sănătoși foarte mulți ani după tratament. Aceștia îi ajută pe pacienți la o masticație corectă, să mențină un aspect natural al zțmbetului și să se bucure de micile placeri ale vieții fără restricții.

 

Mitul 4 – Tratamentul endodontic strică dintele – FALS

În era modernă a microscoapelor dentare, denumite și ochiul secret al medicul endodont, înseamnă, pe scurt, că dacă vezi ce faci, poți face bine: poți găsi toate canalele, ceea ce în trecut fără magnificare era pur și simplu imposibil! Astfel, asiguri calitatea și siguranța lucrării deoarece poți vedea rădăcinile dintelui în cel mai mic detaliu și eviți perforarea dintelui în căutarea unui canal ascuns. De asemenea, poți curăța mai bine dintele datorită instrumentarului modern, acționat mecanic, poți steriliza dintele mai bine datorită antisepticelor care în trecut nu se foloseau, poți sigila tridimensional dintele datorită aparatelor care încălzesc și fluidifică materialul de obturație, astfel încât să intre în orice colțisor ascuns din interiorul sistemului endodontic.

 

Ce ar trebui să mai știe pacientul înainte de tratamentul endodontic?

Deși este o manoperă medicală migăloasă, supusă unor riscuri, realizată de un medic specialist în tratamente de canal, are o rată de succes de 90%. Chiar și atunci când tratamentul eșuează, se poate retrata prin chirurgia endodontică, o manoperă chirurgicală minoră, cu rată de succes de 95%. Extracția dintelui din cauza unui tratament de canal făcut pe acel dinte … va ajunge și ea curând un mit.

 

Acest articol este realizat cu ajutorul dr. Erika Vasilescu, medic specialist endodonție și chirurgie endodontică.

Pentru mai multe informații despre tratamentele endodontice disponibile în clinicile DENT ESTET vă invităm să citiți materialele de aici.