Profilaxie dentară

Ce este profilaxia dentară?

 

Profilaxia dentară, prima și cea mai importantă etapă a îngrijirii dinţilor!

Respectarea măsurilor profilactice ne ajută să salvăm timp și efort şi să eliminăm un eventual disconfort al tratamentelor stomatologice.

Menținerea unui zâmbet sănătos pe termen lung începe cu noi, de la igiena dentară zilnică la domiciliu realizată corect, până la vizitele de prevenție programate o dată la 6 luni pentru profilaxia dentară și consultul periodic de specialitate.

Profilaxie dentară

Importanța periajului dentar de seară

Periajul de seară este cea mai importantă procedură de igienizare personală la domiciliu ce trebuie realizată zilnică.

Tipuri de măsuri de prevenție dentare:

Profilaxia dentară personală

Adică periajul dentar regulat, dar și utilizarea unor mijloace auxiliare de igienizare precum ața dentară, apa de gură sau periutele interdentare (în cazul purtătorilor de aparate dentare, pacienților cu afectare parodontală sau cu lucrări protetice de tip punte dentară). Pe langă acestea, medicii dentiști recomandă pacienților și utilizarea dușului bucal care indeparteaza resturile de mancare din spatiile interdentare si subgingivale. Nu trebuie neglijată nici o alimentaţie sănătoasă.

Igienizarea orală zilnică de acasă realizată corect, de cel puțin două ori pe zi (dimineața și seara), are rolul de a îndepărta placa bacteriană și de a menține sănătatea dinților și a gingiilor.

Importanța periajului dentar de seară

Periajul de seară este cea mai importantă procedură de igienizare personală la domiciliu ce trebuie realizată zilnică.
Este suficientă omiterea demersului într-o singură seară pentru a afecta echilibrul microbian și a favoriza apariția cariilor sau a inflamațiilor gingivale. 

Tehnologia GBT - Inovație în profilaxia dentară profesională

Periajul dentar zilnic este extrem de important, dar chiar şi în cazul în care este efectuat corect şi regulat, nu este 100% eficient în a impiedica depunerile de tartru care se acumulează pe dinţi. Așadar, este necesară și intervenţia periodica de îndepărtare profesională a tartrului prin efectuarea ședințelor profesionale de profilaxie!

De asemenea, controalele periodice la medicul dentist au rolul de a descoperi din faza incipientă orice nouă afecțiune și de a menține pe termen lung sănătatea dentară.

GBT (Terapia ghidată a plăcii bacteriene) reprezintă o inovație în profilaxia dentară profesională, rezultatul fiind îndepărtarea plăcii bacteriene de pe dinți și de la nivelul gingiilor, în maximă siguranță și într-un mod cât mai confortabil pentru pacient.

Creată de compania EMS Dental, GBT are ca principal avantaj faptul că elimină complet durerea și disconfortul resimțite în procedura de profilaxie clasică.

Este o tehnologie minim-invazivă care poate fi utilizată cu succes pentru pacienții cu afecțiuni parodontale, cu tratamente protetice (coroane, fațete dentare) sau pentru cei care au aparat dentar, și chiar implant dentar.

În realizarea procedurii GBT, pentru a răspunde nevoilor pacientului, se utilizează în combinație trei tipuri de tehnologii care asigură succesul tratamentului: AIRFLOW®,  PERIFLOW® și PIEZON® PS No Pain.

În plus, este utilizat revelatorul de placă bacteriană pentru a identifica toată placa bacteriană de pe dinți și zona subgingivală, astfel încât medicul și pacientul să vadă cu exactitate suprafețele afectate.

Tehnologia GBT oferă multiple avantaje față de igienizarea profesională clasică: este nedureroasă chiar și pentru pacienții cu dinți sensibili; se poate folosi și la nivelul implanturilor, lucrărilor protetice și aparatului dentar; Airflow-ul pătrunde subgingival și poate fi folosit și pe mucoase și limbă; elimină necesitatea unui periaj dentar.

Protocoalele de tratament sunt sigure și oferă cel mai înalt grad de confort pacientului, eficiența lor fiind validată prin studii internaționale.

Tehnicile corecte de periaj dentar

Este important ca periajul să fie realizat de cel puțin 2 ori în fiecare zi, în special seara înainte de culcare, fără a mai consuma alimente sau lichide după, în afară de apă.

Tehnica de periaj se recomandă individualizat fiecărui pacient în funcție de starea dinților și de afecțiunile prezente la nivel dentar. Cea mai utilizată presupune aşezarea periuţei de-a lungul gingiei, în unghi de 45˚ faţă de suprafaţa verticală a dinţilor. Perii trebuie să atingă atât gingia, cât şi suprafaţa dinţilor. Se periază cu blândeţe suprafaţa exterioară a dinţilor, descriind o mişcare dinspre gingie spre dinte (de la roz la alb). Păstrând unghiul de 45˚, tehnica este aceeasi si pentru suprafaţa interioară a dinţilor realizandu-se miscari scurte şi blânde, din interior către exterior. La final, se face periajul suprafeței orizontale (ocluzale) a dinţilor, atât la maxilar, cât şi la mandibula.

Nu apăsaţi în mod excesiv sau nu utilizați cu o periuța prea dură deoarece se pot produce leziuni traumatice la nivelul dinților. Dacă aveți sângerări în timpul periajului, înseamnă că gingia este inflamată din cauza acumulării de placă. În acest caz, insistați cu periuța în acea zonă pentru a elimina placa și pentru a detensiona gingia.

Iar pentru o igienă completă, dar şi pentru o respiraţie proaspătă este recomandat să vă periaţi şi limba dinspre interior către exterior. Clătiţi de trei-patru ori după efectuarea periajului.

#VoceaZambetelorDESucces
Jennifer B

Jennifer B

If you are going to come to Romania to get your teeth done, which I would recommend, I would very seriously consider DENT ESTET. I think it was an excellent location, an excellent business to work with, very professional and a beautiful clinic to come to.

Marilena I

Vin aici super relaxată, cu mare plăcere și cu încredere totală în calitatea actului medical. Un exemplu elocvent îl reprezintă implanturile realizate aici, în anul 2004, care și astăzi sunt impecabile.

Cristian Manafu

Am o experiență personală cu DENT ESTET. În urmă cu 3 ani am ajuns aici cu o urgență, într-un moment în care în alt cabinet mare nu am fost primit. Pentru mine, DENT ESTET înseamnă profesionalism, un loc în care găsești poate cei mai buni doctori.

Citește mai multe pe același subiect