Problemele dentare care nu sunt tratate la timp sau care nu beneficiază de un tratament corespunzător duc la anumite complicații. Astfel, unii pacienți se prezintă la medic cu noi probleme după un tratament endodontic deja efectuat. Aceștia acuză dureri în timpul masticației, semnalează prezența unui abces dentar accentuat sau radiografia scoate în evidență o pungă de puroi la rădăcina dintelui. În cazul în care această pungă își mărește dimensiunile, intervenția chirurgicală este inevitabilă.

Problemele de la rădăcina dintelui pot fi tratate și fără chirurgia periapicală, dacă se reîncearcă un tratament endodontic atunci când granulomul este de mici dimensiuni. Infecția de la rădăcina dintelui necesită toată atenția medicului stomatolog specialist, astfel încât să nu afecteze ceilalți dinți.

Dr. Vlad Platon, medic stomatolog endodont la Dent Estet, a explicat în detaliu ce presupune rezecția apicală atunci când infecția își face apariția la rădăcina dintelui.

„Apicoectomia, chirurgia apicală, chirurgia endodontică, rezecția apicală, amputația radiculară sunt termenii folosiți pentru chirurgia apicală a rădăcinilor dintelui pentru a trata infecția. Se referă la îndepărtarea vârfului rădăcinii și chiuretajul leziunilor periapicale necrotice, granulomatoase, inflamatorii sau chistice. Chiar dacă tratamentul endodontic este corect, dar leziunea periapicală nu dispare, se apelează la chirurgia periradiculară”, a spus dr. Vlad Platon.

În cazul în care se recomandă intervenția chirurgicală trebuie respectați anumiți pași care să asigure un tratament sigur și eficient. De asemenea, pacientul, la rândul său, trebuie să fie foarte atent la indicațiile medicului pentru un tratament cu o rată de succes de 100%.

 „După ce s-a stabilit diagnosticul și știm unde trebuie să intervenim, ne luăm mai multe măsuri. Intraoperator avem grijă la tehnica aseptică, tipul lamboului, manevrarea țesutului, hemostaza, managementul „spațiului mort”, decontaminarea și debridarea, sutura. Postoperator avem grijă de controlul edemului, controlul infecției, sănătatea generală a pacientului și nutriția și controalele periodice la medicul stomatolog specialist”, a precizat dr. Platon.

Recomandările medicului Dent Estet pentru pacienți sunt unele care țin în primul rând de igiena orală pentru a se evita infectarea danturii.

„Este foarte important să nu se ridice buza pentru a se expune sutura, iar la fiecare jumătate de oră se plasează gheață, câte 20 de minute în prima zi a intervenției. Pacientul trebuie să clătească cu clorhexidină de 3 ori pe zi, preferabil după mese, și să evite alimentele dure timp de o săptămână. De preferat alimentele moi în primele 4 zile. Nu se periază zona chirurgicală timp de o săptămână și, în același timp, să aibă o igienă orală foarte bună”, a spus dr. Vlad Platon.

Imediat după intervenție se observă și primele rezultate, iar „capacitatea de vindecare a țesuturilor implicate este una bună”, a conchis dr. Platon. Problemele vor fi rezolvate complet în majoritatea cazurilor, dacă se respectă diagnosticul, planul de tratament și procedurile chirurgicale.