Timp versus estetică. CAD-CAM în laborator sau în cabinet?

Timp versus estetică
CAD-CAM în laborator sau în cabinet?

Estetică, rapiditate, durabilitate… 3 aşteptări pe care le au de fiecare dată pacienţii atunci când îşi doresc o transformare a zâmbetului. Şi, stomatologia de astăzi, prin resursele digitalizate, reuşeşte să satisfacă aproape toate nevoile noastre legate de aspectul dinţilor.

 

Timp versus Estetică

Timpul nu ar trebui să fie un factor de decizie atunci când ne dorim o lucrare cu o estetică deosebită. Şi pentru a da aspectul natural și armonizat cu întreaga fizionomie, o lucrare protetică (fațete, coroane dentare) are nevoie de mâna unui tehnician dentar, care, cu atenție și migală, folosește o metodă de stratificare a ceramicii pentru ca la final pacientul să spună «Am rămas fără cuvinte! Este perfect!»

Tehnologia CAD-CAM în laborator este asistată de tehnicieni dentari cu experienţă care adaugă în straturi foarte fine ceramică în realizarea lucrării, de aici şi translucența, aspectul similar dintelui natural şi estetica deosebită, imitând ca practică de realizare a lucrării modul în care se suprapun chiar straturile dintelui natural.

De multe ori, pentru ca o lucrare protetică să aibă aspectul identic cu cel al dintelui natural alăturat, tehnicienii dentari utilizează chiar şi 20 de efecte de translucență, culori variate, luminozităţi diferite, adică 20 de straturi extrem de fine de mase ceramice, prelucrate timp de cel puţin 2 zile de lucru intens. Toate lucrările, indiferent de complexitatea lor, necesită o atenţie deosebită, fiind realizate cu ajutorul unor chei de culoare personalizate, obţinute prin colaborarea cu pacientul până se ajunge la culoarea dintelui natural.

Spre deosebire de o lucrare dentară realizată în cabinet, tehnologia CEREC (CAD-CAM) în cabinet poate prezenta ca avantaj economia de timp a pacientului pentru a obţine o lucrare dentară funcţională, nu neapărat estetică. Din păcate, sistemul CEREC în cabinet funcţionează pe baza unui soft cu funcţii limitate, culori standardizate şi doar anumite materiale de prelucrare. De aceea, coroanele dentare realizate în cabinet pot fi obţinute de către medic într-o singură vizită, dar nu vor avea o garanţie extinsă pe termen lung şi nici o estetică deosebită.

De altfel, şi timpul petrecut de pacient pe scaun în aceeaşi vizită la medic creşte chiar cu o oră atunci când medicul realizează lucrarea în cabinet, pentru că indiferent de alegerile pacientului, orice lucrare dentară are nevoie de timp pentru a fi realizată.

 

Cum știm că o lucrare protetică rezistă în timp, chiar dinainte de a o purta?

Pentru perfecţionarea lucrării, CAD-CAM în laborator are beneficiul că poate utiliza tehnologii digitale extra precum proiectarea modelului 3D pe computer sau chiar cu ajutorul unei imprimante 3D pentru a se asigura că lucrarea are estetica şi funcţionalitatea dintelui natural. De altfel, pentru coroanele dentare, există o cerere din ce în ce mai mare pentru Zirconiu, recunoscut ca având cea mai mare rezistenţă la agenţii externi. De altfel, doar în laboratorul dentar CAD-CAM Zirconiul poate fi procesat, transformat şi şlefuit în “dinţi rezistenţi” de care pacientul se poate bucura pe termen lung.

De asemenea, cu ajutorului tehnologiei digitale CAD-CAM în laborator se obţin lucrări extrem de rezistente pe structura de zirconiu cu ceramică, ceea ce oferă lucrărilor chiar şi garanţie pe viaţă. Acest tip de lucrare este imposibil de realizat cu ajutorului tehnologiei CEREC în cabinet.

Desigur, pentru ca o lucrare protetică să reziste cât mai mult timp este nevoie ca pacientul să respecte vizitele periodice la medic şi să aibă grijă la recomandările de uzanţă zilnică pe care acesta i le prezintă.

 

Calitatea vizitei la medic

Medicul dentist este responsabil de actul medical din cabinet, de aceea, el îşi concentrează întreaga atenţie asupra pacientului şi se asigură că la finalul vizitei acesta este sănătos din punct de vedere clinic, estetic şi funcţional. De aceea, pentru a oferi pacientului timp de calitate, medicul se asigură că toate afecţiunile dentare sunt tratate corespunzător, că probele lucrării mulţumesc pacientul, în timp ce tehnicianul dentar utilizează acelaşi timp în cabinet pentru a desăvârşi lucrarea. Comunicarea dintre medic şi pacient, medic şi tehnician dentar şi uneori chiar dintre pacient şi tehnician dentar este esenţială în creştrea gradului de satisfacţie al pacientului.