Diabetul și afecțiunile parodontale (gingivale)

Necontrolat, diabetul poate conduce la afecțiuni parodontale (ale gingiilor) atât în cazul tinerilor, cât și al vârstinicilor. Bolile parodontale sunt infecții ale gingiilor și oaselor care susțin dintele.

Din cauza schimbărilor apărute la vasele de sânge din cauza diabetului, vasele îngroșate pot afecta echilibrul dintre fluxul de nutrienți și resturi din țesuturi. Acest lucru poate afecta gingiile și osul, mărind astfel riscul infecțiilor.

În plus, dacă diabetul nu este ținut sub control, nivelurile mari de glucoză din fluidele din cavitatea bucală accelerează formarea bacteriilor.

Fumatul este nociv pentru sănătatea orală chiar și pentru persoanele fără diabet. Totuși, persoanele cu diabet care fumează se află sub un risc mai mare de apariție a bolilor gingivale decât persoanele care nu suferă de diabet.
Împreună cu o igienă orală precară, diabetul poate conduce la gingivită, prima etapă a parodontitei, o afecțiune severă a gingiilor.

 

Simptomele parodontitei
Fiecare persoană manifestă în moduri diverse simptomele, însă printre cele mai comune se numără:

  • gingii roșii, umflate și sensibile
  • sângerare la periaj sau la folosirea aței dentare
  • retragerea gingiilor
  • dinți slăbiți și separați
  • respirație urât mirositoare
  • proteze care nu se mai potrivesc
  • formare de puroi între dinți și gingie
  • schimbări ale mușcăturii

Simptomele afecțiunilor gingivale pot fi confundate cu alte afecțiuni. Consultă un medic sau un specialist în sănătatea orală pentru a stabili un diagnostic.

Tipurile de afecțiuni parodontale
Diferitele tipuri de afecțiuni parodontale sunt adesea clasificate în funcție de stadiul problemei în momentul evaluării:

Gingivita
În cazul gingivitei, cea mai ușoară formă de afecțiune parodontală, gingiile sunt roșii, umflate și sensibile și sângerează la periaj sau la curățarea cu ața dentară. Această problemă poate fi rezolvată prin tratament în cabinetul stomatologic și îngrijire riguroasă acasă.

Parodontoză ușoară
Gingivita netratată conduce la o formă ușoară de parodontoză. La acest stadiu se observă erodarea osului din jurul gingiei. În acest caz, este înrijirea medicală este primordială pentru prevenirea agravării situației.

Parodontoză moderată sau avansată
În stadiile mai avansare ale afecțiunii gingivale osul și a țesutul din jurul dintelui sunt grav afectate.

Consultă lista de prețuri

Cum doriţi sa fiţi contactat?

Tratamentul dentar solicitat:

Oraș*

*Prin completarea acestui formular accept să fiu contactat pe email și/sau telefon în vederea realizării unei programări și obținerea mai multor informații despre tratamentul solicitat.