Tratamente dentare cu laser
Laserul dentar - este o tehnologie inovatoare care revoluționează stomatologia la nivel mondial.
Intervențiile rapide, nedureroase, minim invazive, dar și eficiente sunt principalele atuuri oferite de utilizarea laserului dentar în stomatologia modernă.
Revoluția digitală a schimbat major medicina dentară, laserul fiind una dintre cele mai moderne tehnologii ce contribuie la realizarea de tratamente inovatoare, ce oferă siguranță maximă și eficacitate.

„Tratamentele dentare cu LASER sunt nedureroase, minim invazive și extrem de eficiente, astfel că laserul se folosește, în prezent, în toate ramurile stomatologiei, pentru tratarea a numeroase probleme dentare, cum ar fi boala parodontală, carii dentare, tratamente de canal, dar si in intervenții de natură estetică, respectiv albirea dentară sau gingivectomie.
Pentru că senzația de durere dispare, experiența pe care o trăiește pacientul, atunci când tratamentele sunt realizate cu laserul, este mult îmbunătățită: acesta se simte mult mai relaxat în scaunul stomatologic și teama de dentist dispare”.
Dr. Codruța Ciurescu, Medic Primar – STOMATOLOGIE GENERALĂ / Medic Specialist – CHIRURGIE DENTO-ALVEOLARĂ / Atestat IMPLANTOLOGIE / Atestat PARODONTOLOGIE.
Ce este laserul dentar?
Laserul dentar reprezintă o tehnologie avansată de tratament care folosește amplificarea luminoasă. Laserul îi permite medicului să ofere soluții care erau imposibil de conceput cu metodele clasice.
Este o tehnologie foarte versatilă care poate fi folosită în proceduri țesuturi moi (gingii, mucoasă) și țesuturi dure (dinte și os). Laserul poate reversa procesele inflamatorii asociate cu afecțiunile parodontale, dezinfectează în profunzime țesutul în timpul obturațiilor și susține procesul de vindecare natural.
Laserul repară și restaurează sănătatea orală a pacienților și ridică standardul în ce privește tratamentele stomatologice.
Beneficiile laserului în stomatologie
Tratamentele cu laser dentar se pot aplica în toate ramurile stomatologiei.
- Parodontologie laser
- Tratarea cariilor dentare (cariologie) cu laser
- Endodonție cu laser
- Estetică / Protetică dentară realizată cu ajutorul laserului
- Frenectomie cu laser (stomatologia pentru copii)
- Albirea dentară cu laser
Tipuri de tratamente cu laser
Principalele proceduri utilizate în stomatologia laser sunt cele pe țesut dur, cum ar fi obturații cu laser sau albire dentară cu laser, și pe țesut moale (gingivectomie laser, frenectomie cu laser).

Pe țesut dur

Pe țesut moale

Alte tratamente
1. Identificarea cariilor dentare. Laserul este un instrument util atunci când dorim să detectăm cariile dentare, dar mai ales cât anume din structura dintelui este afectată de carie.
2. Obturații. Principalul avantaj oferit de utilizarea laserului în cariologie este acela că nu mai este nevoie de instrumentele tradiționale (freza dentară) și nici de anestezie pentru a trata cu succes o carie și pentru a plomba un dinte. Eficacitatea laserului în îndepărtarea bacteriilor este de aproape 100%, ceea ce contribuie semnificativ la reducerea riscului apariției cariilor secundare sub obturațiile realizate și asigurarea unei bune sănătăți dentare pe termen lung.
3. Tratarea sensibilității dentare. Laserul stomatologic reprezintă o modalitate eficientă de a trata dinții care sunt sensibili la cald și la rece, prin sigilarea tubulilor dentinari, respectiv acele canalicule prin care stimulii dureroși ajung până la nivelul pulpei dentare.
4. Tratamente de canal. În endodonție, laserul dentar este folosit în cadrul tratamentelor sau retratamentelor de canal, cu scopul de a obține rezultate cât mai predictibile și de a menține cât mai mult timp dintele pe arcadă.
1. Parodontologie laser. În tratarea bolii parodontale, laserul WaterLase® combinat cu metodele clasice oferă rezultate mult mai eficiente și stabile în timp, ajutând la reducerea inflamației și sângerării gingivale, fără să fie nevoie de incizii, suturi, fără tumefiere, dureri sau disconfort postoperator. Laserul îndepărtează ușor țesutul afectat, reduce cantitatea de bacterii, facilitează atașarea gingiei înapoi pe dinte, stimulează regenerarea țesuturilor și asigură o vindecarea rapidă.
2. Gingivita. Tratamentul cu laser este extrem de predictibil și în cazul gingivitei, o inflamație superficială a gingiilor, dar care, lăsată netrată, poate evolua către afecțiuni mai serioase (parodontita).
3. Gingivectomie laser. Laserele sunt folosite pentru a remodela țesutul gingival asociat cu zâmbetul gingival (cunoscut și sub numele de „gummy smile”), respectiv zâmbetul care descoperă mult gingiile.
4. Alungirea coronară. Această procedură reconturează atât țesutul gingival, cât și osul în cazul dinților cu carii severe, până în apropierea osului, pentru a evita extracția acestora.
5. Frenectomia laser. Frenectomia la copii reprezintă o intervenție chirurgicală realizată cu laserul, sigură și rapidă, prin care este îndepărtat frenul de sub limbă sau buza superioară / inferioară sau îi este modificată poziția, astfel încât acestea să își recapete mobilitatea naturală și copilul să poată mânca și vorbi corect, iar bebelușii să fie alăptați fără probleme.
1. Albire dentară cu laser. Laserul Epic™ Biolase este una dintre cele mai avansate și rapide metode de albire profesională disponibile în prezent. Timpul petrecut în scaunul stomatologic în timpul procedurii de albire este de doar 30 de minute.
2. Eliminarea tumorilor orale. Laserul stomatologic poate fi utilizat pentru a elimina tumorile de la nivelul palatului, gingiilor, limbii și părților laterale ale buzelor și obrajilor, fără durere și sutură.
3. Managementul și terapia durerii. Laserul acționează în cazul durerilor apărute la nivelul articulației temporomadibulare sau ca tratament adjuvant în regenerarea vaselor de sânge și a nervilor.
4. Tratarea aftelor bucale și a leziunilor herpetice. Laserele pot reduce la minimum timpul de vindecare și durerea cauzată de ulcerațiile bucale.
5. Depigmentare gingivală. Cu ajutorul laserului se pot îndepărta colorațiile gingivale închise la culoare, cauzate fie de un exces de melanină, fie din cauza unor lucrări protetice metalice sau obturații de amalgam vechi.
Tot ce trebuie să știi despre tratamentul cu laser
„Tehnologia ne ajută în aproape orice procedură pe care o facem în cabinetul stomatologic, fie că este vorba de terapie parodontală, de un tratament de canal, sau de estetică dentară.”
Dr. Anamaria Ghiurcă - Medic specialist în parodontologie / Medic stomatolog cu specializare în tratamente dentare cu lasere.
Tipuri de lasere dentare
În toate clinicile DENT ESTET folosim cele mai avansate tipuri de laser disponibile la nivel mondial, create de producătorul american BIOLASE.
1. LASERUL WARTERLASE®
WaterLase® reprezintă tehnologia laser cea mai folosită la nivel mondial la ora actuală, cu peste 27.300.000 pacienți tratați cu succes în întreaga lume. Este un laser stomatologic foarte versatil, folosit în tratamente în orice fel de țesut, de la gingie și mucoasă orală, până la smalț, dentină și os.
Protocolul de parodontită – funcțiile Repair PERIO și REPAIR IMPLANT– tratează patologiile gingivale, de la boala parodontală la periimplantită, considerate anterior ireversibile.
Versatilitate inegalabilă în peste 80 de afecțiuni diferite. Tratează cu succes caria dentară, chiar și subgingivală, este folosit în obturații simple, obturații de canal, reconturarea gingivală, frenectomie laser.
Optimizează efectele estetice, procedurile chirurgicale, asigură proceduri minim invazive, elimină nevoia de anestezie, vindecarea este mult mai rapidă.
WaterLase® combină apa, aerul și energia laser. Este un substitut pentru freză, turbină și bisturiu, și prezintă o versatilitate inegalabilă în peste 80 de afecțiuni dentare diferite. Este folosit cu succes în tratamentul cariei dentare, chiar și subgingivale, în obturații, în tratamente parodontale și chirurgie laser.
Este prevăzut cu două protocoale principale: protocolul parodontal cu funcția REPAIR PERIO și REPAIR IMPLANT și protocolul endodontic.
WaterLase® optimizează efectele estetice și procedurile chirurgicale, elimină nevoia de anestezie, permite o vindecare mult mai rapidă, toate acestea în beneficiul și spre confortul pacienților.
2. LASERUL EPIC BIOLASE®
Epic Biolase®, care este extrem de precis, rapid și mai ales nedureros pentru pacienți. Acest laser stomatologic reduce semnificativ sângerarea și perioada de recuperare post-procedură și asigură rate înalte de succes ale tratamentului.
Epic Biolase® poate fi folosit și ca biostimulator, accelerând procesul de vindecare a rănilor și de ameliorare a durerii, de stimulare a producției de colagen. Are efect anti-inflamator și îi ajută pe pacienți să reducă teama și anxietatea asociate cu tratamentele dentare. Prin acest laser stomatologic, tratamentele tradiționale devin domeniul trecutului.