Câte tipuri de carii dentare există?
Atunci când nu avem o igienă orală adecvată nu putem înlătura placa bacteriană și creăm un mediu favorabil apariției cariilor dentare. Pentru a evita acest lucru, pe lângă o igienă orală la domiciliu realizată corect, recomandarea medicilor dentiști este de a urma un plan de prevenție care include profilaxia dentară de două ori pe an și controlul periodic o dată la 6 luni sau în funcție de recomandarea medicului coordonator dedicat. Aceste măsuri profilactice permit înlăturarea completă a plăcii bacteriene și a tartrului.
Carii pe rădăcina dintelui (apar îndeosebi ca urmare a retracțiilor gingivale)
Carii pe suprafețele laterale ale dintelui
Carii pe suprafața de contact (fosete)
Carii ocluzale (apar pe suprafața de contact a dinților și molarilor)
Carii interdentare
Carii secundare (apar sub obturațiile dentare deja executate)
Lăsate netratate, cariile evoluează, distrug smalțul dintelui ajungând la pulpa dentară și la nervi, cauzând distrugerea nervului, sau în cazurile cele mai complexe ducând chiar la pierderea dintelui.
Metode de tratament pentru cariile dentare
Obturația fizionomică
Cea mai comună metodă de reabilitare a unui dinte afectat de carie este obturația dentară fizionomică. Această procedură presupune ca medicul stomatolog să curețe zona unde s-a instalat caria prin înlăturarea țesuturilor afectate și umplerea spațiului cu un compozit biocompatibil cu organismul care va avea o culoare apropiată de cea a dintelui natural și care va reda funcționalitatea dintelui. În cazul reabilitărilor orale pe dinții frontali sau cei vizibili pe linia surâsului, unde partea estetică este foarte importantă.
Obturația fizionomică la microscop
Acest tip de tratament pentru cariile dentare se realizează cu microscopul dentar și permite medicului să vadă cu foarte mare precizie suprafața afectată de carie, să aprecieze corect extinderea cariei și profunzimea acesteia.
Obturația de canal la microscop
În cazul în care caria dentară a distrus structura dintelui și a dus la inflamarea pulpei dentare și a nervilor este nevoie ca medicul specialist în endodonție să curețe infecția extinsă sub smalț, asigurând vitalitatea și sănătatea dintelui. Există și situații în care structura dintelui a fost sever afectată astfel încât pentru a-l restaura, în urma unui tratament endotontic, medicul apelează la o reabilitare protetică a dintelui cu o coroană dentară cu pivot sau la incrustația dentară.
Medici care realizează terapia cariilor dentare
În clinicile DENT ESTET avem medici stomatologi care realizează terapia cariilor dentare folosind tehnologii digitale de ultimă oră ce asigură tratamente non-invazive și conservative, menținând cât mai mult din structura inițială a dintelui natural.